Om mig

Att drivas av att lyckas och Våga vinna måste vara större än rädslan att misslyckas och förlora

För mer än arton år sedan gjorde Therese sin första föreläsning. Sedan dess har hon gjort över 1000 framträdanden i både Sverige och utomlands.


- Jag har haft förmånen att arbeta med både stora och mindre företag, organisationer, grund- och gymnasieskolor, kommuner, regeringen och EU. I så väl Sverige som i 12 andra länder. Min drivkraft är att inspirera och bidra till förbättring: att skapa en positiv inställning till livet och att alla kan göra någonting bättre idag än vad de gjorde igår. Så väl inom företagande som att personligen må bättre eller att helt förändra sin livsstil.


För att bli en vinnare måste man våga göra fel. Misstag kan vara ett första steg till utveckling, och framgång handlar om man hur man hanterar dem rätt. Therese har själv gjort mängder av misstag, men som en av hennes idoler säger (Ingvar Kamprad):


"Den som inte har gjort misstag - den har sovit hela livet"

Mår bra – går bra

Låter klyschigt men Therese om någon vet hur viktigt det är att MÅ BRA för att det ska kunna gå bra.

Efter att ha varit med om en svår olycka tidigt i karriären som tvingade henne att sälja första bolaget så kämpade hon sig tillbaka och startade nya företag/projekt igen.


Med en hastighet på 200hm/h och fullt fokus framåt så sa det en dag stopp. Den energin, glädjen och att kraften att förverkliga sina idéer och tankar som alltid funnits där tog plötsligt stopp. Pendlandet Europa runt och ett familjeliv som hade kommit in i bilden gjorde vardagen annorlunda. Det går inte att bara addera saker i sitt liv och inte ta bort. Det går inte att köra i 200km/h utan återhämtning i oändlighet. Men det insågs tyvärr försent. Hon hade som många andra åkt med i det stressade ekorrhjulet. Efter att barnen kom in i bilden och orkeslösheten blev ett faktum så stod det ”utmattningssyndrom” i hennes journalen.

Dålig mamma…eller superkvinna? Barn och karriär - så klarar du de orimliga kraven

Efter att ha insett hur olika kvinnor och män bemöttes efter barnafödandet och hur mycket gamla strukturer låg kvar så bestämde hon sig för att göra någonting. Resultatet blev hennes andra bok; Dålig mamma…eller superkvinna?


- Jag blev oerhört frustrerad över att jag blev skuldbelagd när jag ville jobba tidigt efter födseln men inte min man som i stället fick hyllningar. Jag blev irriterad över de olika förväntningarna och kraven som ställdes på mig men inte på honom. När jag sen pratade med många andra mammor så upplevde de samma sak. Det var också vi som tog projektledarrollen för hemmet, börja ta större ansvar för allt kring hem och barn. Och när jag sen fick se statistik på hur det faktiskt var ett faktum blev jag väldigt angelägen om att belysa detta. Innan vi får barn så gör kvinnor och män ungefär lika mycket i hemmet men efter att barnen kommit så gör kvinnor 6v mer per år i obetalt arbete. Innan vi får barn så är kvinnor och män ungefär lika mycket sjukskrivna men efter att vi får andra barnet så är kvinnor mer än dubbelt så mycket sjukskrivna som män. Inte konstigt med tanke på det dubbelarbete som faktiska läggs på våra axlar.


I boken intervjuades alla de kvinnliga partiledarna som Anna Kinberg Batra, Ebba Busch, Annie Lööf, Gudrun Schyman, politikerna Annika Strandhäll och Birgitta Ohlsson. Dessutom en rad framgångsrika kvinnor som Camilla Läckberg, Jessica Almenäs, Isabella Löwengrip, entreprenörer och sportprofiler om hur det är att kombinera, hur de blivit bemötta (skrämmande lösning tyvärr) men framförallt också hur de lyckas kombinera barn och karriär.

F-ck psykisk ohälsa – vägen till bättre mående.

Stress, utmattningssyndrom, ångest och depression är tyvärr vardag för många idag. Snart kommer hennes nästa bok som tar upp ovan tema. Varför det ser ut som det gör? Men framförallt vad man kan göra för att må bättre- allt ifrån mentala krockkuddar och självledarskapet till att fokusera på den viktiga fysiska basen med bra rörelse, kost och sömn som vi tyvärr blivit sämre på i Sverige dag. Dessutom handlar den mycket om hur vi också går från ord till handling. Att skapa nya hållbara vanor och beteenden. För det spelar ingen roll hur mycket vi vet om vi inte gör. Med intervjuer med forskare, psykologer, professorer, socionomer, beteendevetare så får du de bästa verktygen för att ta ett steg till att må bättre.

Det är bättre att 1000 personer startar ett företag än att jag startar 1000…

Therese startade i unga år sitt första företag, Bodyguard säkerhetsprodukter (2005). Det var idéer hon utvecklade under sitt sista gymnasieår. Hon valde att utveckla det som börjades under gymnasietiden med det fantastiska projektarbetet ”Ung företagsamhet”.


I rask takt etablerade hon sedan Albrechtson holding AB och modeföretaget Greyzone. Efter en plötslig olyckshändelse med lång återhämtning tog livet en annan väg. Av dessa olyckliga omständigheter fick Therese mycket tid och möjligheter till reflektion och kunde på det sättet omforma framtiden.


- Tankar från sjuksängen landade i tankar att inspirera andra att starta företag snarare än att jag skulle starta fler. Erfarenheter från min egen resa att som 19-årig tjej ”stage diva” rakt in i affärsvärlden, att ha drivit några fler bolag som jag sålt har gjort att entreprenörskapet och kreativiteten alltid legat varmt om hjärtat. Att gå emot strömmen med många förvarningar som ”tänk om du misslyckas” gjorde inte starten lätt. Men genom stark tro på mig själv, nytänkande, kreativitet och en enorm energi och positiv inställning fanns bara frasen ”tänk om jag lyckas” i mitt huvud.


Hennes senaste företag, Academy of Excellence, är ett resultat av att hon och andra saknade en utbildning för tillväxtentreprenörer. Efter att ha besökt massor av fantastiska hjälporganisationer för nystartade företagare, och insett behovet av den hjälp hon själv hade behövt som företagare, växte en utbildning fram. Therese med många behöver hjälp vid utveckling och expansion av sina företag.


- Genom ett hundratal intervjuer med Sveriges främsta företagare och grundare så formades ett mönster om vilka nycklar som är avgörande för att expandera sitt företag. Därefter plockade vi in de 10 superentreprenörer/handledare/experter som vi ansåg var bäst i respektive område och så utbildade vi ca 1000 små och medelstora företag under deras tillväxtresa.


Genom åren har hon suttit i flera styrelser och organisationer. Therese har varit och är delägare i flera bolag. Idag är hon dock inte operativt ansvarig, utan jobbar främst som föreläsare och moderator samt författare.

// Therese Albrechtson

Press

Video

Inslag om när Therese drabbades av en farlig bakterie

Kontakta Therese Albrechtson

Följ Therese på sociala medier för att läsa mer om henne och hennes vardag. För frågor gällande föreläsningar och övrigt, vänligen fyll i kontaktformuläret på kontaktsidan.